VREMEA

AUTO
http://auto.9am.ro/stiri-revista-presei/Special

Social

Cresterea salariala in 2011, imposibila!

Picture
Presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, ca in 2011 salariile nu vor putea fi majorate cu mai mult de zece procente, avand in vedere ca fondul de salarii va fi mai mic cu 15 - 20 de procente comparativ cu 2010.

Bogdan Hossu a precizat ca daca din sistemul bugetar vor fi date afara intre 70.000 si 80.000 de persoane, calculat la numarul de posturi, inseamna o reducere de opt la suta, la care se adauga alte doua procente prin reducerea posturilor bugetate, dar neocupate.

"De la 47 de miliarde de lei, cat a fost in 2010 fondul de salarii, se scade la 39 de miliarde pentru 2011, ceea ce inseamna o reducere de 15 - 20 la suta. In aceste conditii nu exista posibilitatea ca salariile sa creasca anul viitor cu mai mult de 10 la suta", a explicat liderul "Cartel Alfa".

Hossu a precizat ca majorarea de 10 la suta a salariilor ar fi rezultatul restructurarilor, nu al aplicarii Legii unitare de salarizare.

Liderul sindical a afirmat ca probabil va exista o crestere substantiala a salariilor mici, acest lucru urmand sa se intample datorita faptului ca Legea salarizarii vizeaza reducerea diferentelor dintre salarii dar si pentru ca salariul minim pe economie ar trebui sa fie majorat cu 17 - 18 la suta, la cel putin 700 de lei. [Boc da "vestea buna": Salariile cresc cu 10% in 2011]

"Un pronostic pentru anul 2011 ar fi ca cei care au peste salariul mediu pe economie vor avea salariile inghetate, iar cei care au salariul minim pe economie vor avea salariile crescute in structura", a mai spus Hossu.

Salariile bugetarilor nu vor reveni, de la 1 ianuarie 2011, la nivelul anterior reducerii cu 25%, ci vor fi reglementate prin noua grila a Legii salarizarii unitare, care va prevede o crestere medie de 10%, conditionata de neacordarea celui de-al 13-lea salariu, rezulta din declaratiile de miercuri ale premierului.

"Cu privire la cresterile salariale, vreau din start sa fac precizarea ca ma refer, ca punct de pornire, la salariile diminuate cu 25%, potrivit legii in vigoare. Pentru 2011 exista o varianta minimala care ne arata ca, in conditiile in care ne incadram in masa salariala de 39 miliarde lei si nu se acorda al 13-lea salariu, poate avea loc o crestere salariala, in raport cu salariile diminuate astazi cu 25%, in medie cu 10 procente", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.

El a adaugat ca orice eventuala majorare de peste 10% va depinde de succesul procesului de

 restructurare.

Tigarile, in fata unor noi scumpiri 
  
  Pretul unui pachet de tigari va creste cu mai mult de 5% dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru ca acciza se va aplica la un nivel de baza mai inalt, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Am introdus ceva majorari la preturile tutunului - acciza calculata la un pret cu TVA ar face ca din aceasta luna pretul unui pachet de tigari sa creasca semnificativ, mai mult decat majorarea TVA", a explicat Isarescu in conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei, conform MEDIAFAX.

BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA.

ECONOMIE

Ce planuri are Boc cu viitoarele imprumuturi financiare?

Picture
Eventualele imprumuturi contractate de Romania in viitor vor fi utilizate doar pentru investitii si dezvoltare, iar banii destinati consumului vor fi asigurati din productie, a afirmat premierul Emil Boc.

"De munca din acesti ani se va profita ca tara in anii urmatori, cand vom avea un buget cu un deficit care sa poata fi sustinut, sa putem avea bani pentru ceea ce consumam din ceea ce producem, iar eventualele imprumuturi pe care aceasta tara le va avea in vedere in viitor sa fie considerate doar pentru partea de dezvoltare, pentru partea de investitii", a spus Boc, prezent la ceremonia de semnare de catre reprezentantii Ministerului Economiei a unor contracte de finantare pentru IMM.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat pentru MEDIAFAX, ca discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana ar putea incepe la umatoarea misiune de evaluare a acordului actual, in luna octombrie.

Ulterior, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca Guvernul nu ia in calcul la acest moment incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International, dar nici nu exclude o astfel de varianta, nevoia unui nou acord urmand sa fie analizata la sfarsitul anului.

La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a apreciat ca este prematur ca Guvernul Romaniei sa ia o decizie privind incheierea unui nou acord cu institutia financiara internationala, intrucat oportunitatea unui alt aranjament depinde si de cum evolueaza economia in urmatoarele sase luni.


Acceptarea banilor de la FMI, in timp ce Ungaria respinge ajutorul Fondului, pare sa fi marcat Romania ca o tara cu probleme, potrivit Financial Times (FT), care comenteaza esecul Ministerului de Finante de la Bucuresti de a vinde obligatiuni din cauza randamentelor ridicate cerute de investitori. 



Pretul graului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani


Pretul graului a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, piata reactionand la decizia Rusiei de a interzice de pe 15 august exporturile de cereale, ca urmare a daunelor provocate de seceta.

Premierul Vladimir Putin a anuntat joi masura de a opri exporturile de cereale si faina, pentru a tine sub control inflatia, din cauza celei mai grave secete din ultimii 130 de ani.

Operatorul feroviar national din Rusia va opri transporturile de grau destinat exportului incepand de sambata, relateaza MEDIAFAX.

Contractele futures pentru grau au atins la bursa din Chicago nivelul de 8,41 dolari pe busel (unitate de masura britanica de masurare a volumului, echivalenta cu 36 de litri), cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Pretul este aproape dublu comparativ cu inceputul lunii iunie.

Cresterea cotatiei graului aminteste de situatia de la inceputul anului 2008, cand preturile au depasit 13 dolari pe busel, iar inflatia in cazul alimentelor a provocat proteste violente in multe tari din intreaga lume.

Actiunile unor producatori europeni importanti de bere s-au depreciat, in conditiile in care pretul orzului a crescut in tandem cu cel al graului, astfel incat Carlsberg au scazut cu 4%, Heineken (Olanda) cu 3,6%, Anheuser-Busch InBev (Belgia) cu 2,9%, iar SABMiller (listata la Londra) cu 1,8%.

Titlurile Nestle, Danone, Unilever si ale producatorului de paine Associated British Foods au coborat cu 0,9%-1,6%.

SPORT

Piturca a demisionat de la Steaua

Picture

Victor Piturca impreuna cu colaboratorii sai, Eugen Neagoe, Ovidiu Costesin, Mihai Dima si Gabriel Boldici, si-au inaintat demisia.

" Nu vreau sa mai fac dusman dintr-un prieten. Nu mai vreau sa mai comentez. A luat staff-ul, a plecat si atat. Nu mai vreau sa mai comentez. Aseara am vorbit la cald , dar viata merge inainte. Victor Piturca le-a transmis jucatorilor ca va pleca. Pentru ce sa il mai conving sa se intoarca ", a spus Gigi la Antena 3.

Antrenorul Victor Piturca si patronul Gigi Becali au avut mai multe divergente in ultimele zile, dupa ce tehnicinaul a luat apararea fanilor si l-a criticat pe finantator pentru limbajul folosit. De asemenea, i-a inetrzis sa vorbeasca la tv despre jucatori sau sa intre in vestiar, lucruri acceptate cu greu de Becali, scrie realitatea.net

Potrivit gsp.ro, Piturca i-a solicitat patronului dupa ce acesta l-a criticat pe Tatarusanu sa fie trecute in contract fie suma de 20 de milioane de euro, fie suprafete de teren in valoare de 20 de milioane, aflate in proprietatea lui Gigi si care ar intra automat in posesia lui daca latifundiarul incalca interdictia de a mai aparea la televiziuni. Acesta a refuzat, iar Victor Piturca ameninta cu demisia.

  • Ienei pleaca si el

"Gigi a gresit grav. Piturca i-a cerut garantii pentru ca stia ca altfel Becali nu se poate abtine. In momentul de fata, la Steaua nu se pot pune in aplicare proiecte. Nu poti sa iti faci planuri cu un om care baga astazi un leu si maine vrea sa scoata trei. Pentru a scoate bani, trebuie sa ai rabdare cinci-sase ani, pentru a forma o echipa puternica. Gigi a luat-o pe cai gresite in momentul in care a vazut stadionul plin cu Universitatea. El n-a inteles ca lumea a venit pentru echipa si, de ce nu, pentru noi. Voi pleca odata cu Piturca. M-am ghidat toata viata dupa principii morale, n-o sa mi le schimb acum", a spus Emeric Ienei in exclusivitate pentru "Adevarul".

INEDIT

Churchill a "ascuns" extraterestri in al II-lea Razboi Mondial

Picture

Fostul premier britanic Winston Churchill ordonase pastrarea secretului in legatura cu aparitia OZN-urilor in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, pentru a evita panica in randul populatiei, arata un raport al Ministerului Apararii, citat de AFP.

Spre sfarsitul razboiului, la o data neprecizata, un avion de recunoastere al Fortelor Regale britanice a observat un obiect metalic zburand in apropierea sa si disparand rapid, transmite MEDIAFAX.

Incidentul a fost evocat in cursul unei reuniuni la care participau Winston Churchill si generalul american Dwight Eisenhower, la acea vreme comandant al fortelor aliate. 

Dupa cateva decenii, in 1999, un om de stiinta din Leicester cerea lamuriri din partea Ministerului Apararii in legatura cu incidentul care ii fusese povestit de bunicul sau. Potrivit omului de stiinta, Churchill ar fi declarat: "Acest eveniment trebuie considerat secret pentru ca s-ar crea panica in randul populatiei si s-ar reduce increderea in Biserica".

Scrisoarea din 1999, declasficata joi, este urmata de un raspuns al Ministerului Apararii, care sustine ca nu are informatii despre reuniune sau incident. "Inainte de 1967, rapoartele despre OZN-uri erau distruse. In consecinta, orice informare din timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial probabil a fost distrusa", precizeaza Ministerul.

"O persoana prezenta la intalnire a evocat posibilitatea unui OZN, iar Churchill a declarat ca incidentul trebuie sa ramana secret timp de 50 de ani", scria in 1999 omul de stiinta.



15 minute cu trenul pana la mare: SF sau adevar?

Picture

Chinezii vor sa lanseze un tren care sa circule cu o viteza de pana la 1000 Km/h. Daca ar rula in Romania, drumul pana la mare ar fi parcurs in doar... 15 minute.

Potrivit eastday.com, China pregateste construirea uneiinfrastructuri maglev, ceea ce nu este o noutate pentru tarile asiatice. Infrastructura maglev este utilizata cu succes in Japonia si Coreea de Sud, iar chinezii vor adopta aceeasi metoda, doar ca trenurile vor cirula prin tuneluri vidate, amplaste sub pamant, obtinandu-se astfel un coeficient aerodinamic perfect: zero. 

Shen Zhiyun, membru al Academiei Chineze de Stiinte si unul dintre cercetatorii Laboratorului Universitatii Jiaotong de Sud a pus viteza uimitoare pe care o poate atinge trenul maglev pe seama frictiunii zero care se poate atinge intr-un astfel de tunel subteran vidat, fara aer.

Potrivit declaratiei lui Wang Jiasu, specialist in studiul tractiunii, chiar daca lucrarile se estimeaza a fi gata in 3 ani, tehnologia ar putea fi pusa in practica abia in urmatorii 10 ani, la inceput chinezii trebuind sa se multumeasca doar cu viteza de 600km pe ora, ulterior fiind posibila atingerea vitezei uimitoare de 1000 de km pe ora. Tunelul va costa de la 10 de la 20 de de milioane de yuani (2.95 de milioane de dolari) pentru fiecare kilometru construit, insa chinezii considera ca este o investitie care merita efortul, potrivit Shanghai Daily.

Daca in Romania, traseul Bucuresti Constanta  (225 de km) este parcurs vara si in 7 ore, cu intarzierile de rigoare, cu un asemenea tren calatoria ar dura mai putin decat o vizita pana la supermarket. Insa nu putem decat sa inghitim in sec la aceasta idee si sa-i admiram pe chinezi pentru ingeniozitatea cu care ne-au obisnuit.

Sanatate

http://www.sanatateatv.ro/articole/cuplu-si-sex/mituri-despre-contraceptie/

Picture
Criza sentimentală – o problemă fără vârstă sau sex  


Criza sentimentală poate rezulta dintr-o supărare bruscă: pierderea slujbei, diagnosticarea cu o anumită boală, pierderea partenerului sau pur şi simplu pierderea unui obiect drag. Criza sentimentală mai poate apărea şi în urma unei situaţii persistente de stres în cuplu, situaţie care se finalizează prin despărţirea de partener. Criza sentimentală nu ţine cont de vârstă sau de sex. Ea este resimţită în aceeaşi măsură de femei şi de bărbaţi, de persoane de 18 ani sau de 50 de ani. Singura diferenţă este dată de modul în care reacţionăm în faţa unei astfel de crize: ne mascăm suferinţa sau o exprimăm făţiş, vorbim despre problema noastră cu un psihoterapeut, ne închidem în noi, ne lansăm într-o nouă relaţie pentru a ne pansa rănile sau refuzăm cu încăpăţânare orice tentativă de refacere a vieţii sentimentale.

Criza sentimentală poate fi depăşită dacă persoana care o experimentează trece de starea de negare şi acceptă ideea că are nevoie de ajutor din afară, atât din partea prietenilor apropiaţi sau a familiei cât şi din partea unui psihoterapeut.

Criza sentimentală ne afectează sănătatea
Criza sentimentală ne afectează pe mai multe planuri: ne afectează relaţionarea cu cei din jur, ne deteriorează încrederea în propria persoană şi în calităţile noastre, ne face să fim hiperemotivi şi să experimentăm diverse simptome fizice. Printre simptomele care însoţesc o criză sentimentală se numără: tulburările de memorie, tulburările de concentrare, izbucnirea în plâns atunci când ne înfuriem sau chiar fără un motiv aparent, experimentarea unor atacuri de panică, precipitarea respiraţiei şi creşterea ritmului cardiac.

Depăşirea crizei sentimentale se face prin încercarea de ocupare a timpului şi a minţii cu alte lucruri. Persoanele care au suferit o pierdere şi acum se află în plină criză sentimentală trebuie să ştie că la ieşirea dintr-o relaţie fiecare dintre noi se confruntă cu o perioadă de doliu la fel ca la pierderea efectivă a cuiva drag”, a afirmat psihoterapeutul Cristina Fülöp, din cadrul Clinicii Academica.

Stadiile crizei sentimentale
Criza sentimentală se manifestă prin mai multe stadii. La început, victima unei astfel de crize se află în starea de negare, apoi încearcă să uite de experienţa din trecut aruncându-se în alte activităţi sau relaţii care să îi ocupe gândurile şi timpul. Într-un final, acesta realizează că are nevoie să vorbească despre evenimentul care a declanşat criza sentimentală. În astfel de situaţii, deşi ajutorul prietenilor şi a familiei sunt utile, acesta nu este suficient. În astfel de situaţii este important să se apeleze la sfatului unui psihoterapeut, deoarece psihoterapeutul este singura persoană obiectivă care îi poate acorda pacientului o altă perspectivă asupra problemei prin care acesta trece.

Depăşirea crizei sentimentale se face mult mai uşor cu ajutorul unui psihoterapeut. Demersul psihoterapeutic este unul de echipă în care cel mai mare efort îl face cel aflat în faţa psihologului. El este cel care, în primă fază, realizează că are o problemă şi că are nevoie de ajutor de specialitate pentru a o depăşi”, a explicat psihoterapeutul Clinicii Academica.

Vezi şi:
Cum depăşim crizele sentimentale